2019. szeptember 20., péntek

Parketta lerakás XVIII. kerület 563. utca

Parketta lerakás XVIII. kerület 563. utca


Megfizethető parketta lerakás XVIII. kerület 563. utca, parketta átrakás, felpúposodott parketta javítása, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVIII. kerület 563. utca környékén jótállással az elvégzett munkára, korrekt parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni az igényekhez szabott parkettát. Ehhez mérten figyelembe kell venni:
  • a felhasználás helye (pl. étterem)
  • a használat módja (pl. hálószoba)
A parketta szükséges kopásállósága nagyban múlik azon, hogy melyik helyiségbe tervezzük fektetni. A parketta mintázata a fafajtától, az árnyalatától, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása


A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez nyújtunk egy-két tippet.
  • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a lerakási mód manapság nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése inkább, viszont a parketta elemek lerakása inkább a lentiek szerint gyakoribb.


  • A parketta leragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével egyenes felületre ragasztják. Az aljzatnak tökéletesen síknak kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell teríteni a művelet előtt.


  • Úsztatott parketta lerakás: pl. szalagparketta fektetése úsztatott módon szokásos. Az aljzatbetonra hab alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztva.


tölgy parketta átrakása XVIII. kerület 563. utca
A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Fürdőszobában csak különleges parkettát engedélyezett lerakni.

A legtöbb parketta nem alkalmas fűtött aljzatra, így a burkolat alatt futó fűtési csöveket kielégítő módon kell szigetelni, nem szakszerű parketta lerakás esetén a parketta károsodhat.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kitűnő adhéziót a pormentesített aljzat szavatolja. A ragasztót az aljzatra fogazott kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. kétkomponensű ragasztóval. Bükk parketta ragasztása poliuretán ragasztóval elterjedt.


parketta járólap illesztés XVIII. kerület 563. utca

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan érdemes lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani fél elemmel eltolva.


hagyományos parketta lerakása házilag XVIII. kerület 563. utca

Halszálka parketta lerakás
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. Az oldalfalhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík közé 1 cm-es terjeszkedési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka minta lerakása


A hézagba faékeket kell helyezni, a lerakás befejezése után a rögzítő ékek kivehetők, ezután szegőléccel fedjük le a rést.
Az oldalsó parketták hézagmentes egymáshoz igazítása behúzóvassal biztosítható.

parketta dilatációs hézag



A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy a lehető leggyorsabban megkössön a ragasztó. A ragasztó kötésének becsült ideje általában 1 nap, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyok függvényében.


Parketta padlófűtésre XVIII. kerület 563. utca


Azon egyszerű oknál fogva, hogy a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, ezért padlófűtéshez kizárólag 15 mm-nél vékonyabb parkettát ajánlunk. Ezen túlmenően érdemes olyan fajtákat lefektetni, amelyek nem mennek össze.


Parketta fajták XVIII. kerület 563. utca



  • Egyrétegű parketta: a teljes elem egy tömbből áll. Konkrétan lehet pl. lamella parketta vagy intarzia parketta.


  • Többrétegű: általában két vagy három rétegből rakják össze. A 3 rétegű parkettet sokan szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett két elemből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek sokféle fektetési formákat biztosítanak.


  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után közvetlenül használatra kész. Az egyrétegű parkettákat általában felületkezelik a rögzítés után.


A parketta takarítása XVIII. kerület 563. utca
A parketta fája tudniillik legyártott állapotában is élő anyag, ezért kényes lehet a hőingadozásokra vagy a nedvesség változására. A parketta porszívózása rendben van, de a bő vizes felmosása nem ajánlott. Ha a parkettára mégis túl sok folyadék jut, akkor haladéktalanul el kell távolítani. Pusztán éppenhogy vizes felmosófejjel lehetséges feltakarítani a burkolatot, hogy megakadályozzuk a száradást követő összemenést.

A parketta karbantartása olajozással elvégezhető, így megelőzhetjük a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező méretváltozását, recsegőssé válását.

A parketta tartósságának használ, ha a forgalmazó adatlapja szerinti szereket használja megközelítőleg félévente vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves kendővel azonnal a legokosabb megoldás. Ha a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a letakarás mögé bekerült flekkek eltüntetése hozzáillő padlófényezővel lehetséges. A mészfolt ecetes vizes eleggyel pár perces áztatás után eltüntethető, viszont ezután javasolt szellőztetni. Makacs pacák ellen a penge alkalmazható, viszont utóbbiak csak akkor alkalmazandók, ha más módon nem tudjuk orvosolni a problémát.


Miért szükséges idővel a parketta felszedése és visszaragasztása XVIII. kerület 563. utca régiójában?

A parketta átrakása a legpraktikusabb műveletsor lehet a karcos parketta felújítására.
  • A sok évvel ezelőtt leragasztott parketta ragasztása elvesztette funkcióját idővel különböző okok miatt.
  • A parketta kiterjedt területen károsodott, ezért szükségessé válhat bizonyos elemek cseréje, ilyenkor bölcs ötlet lehet a többi parkettaelem átrakással végrehajtott stabilizálása.
  • A régi parketta elemei idővel kiszáradtak, és hatalmas hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el esztétikusan.
  • A parkettát stabilizáló párnafa elmozdult, ezért már nem bizonyul elég erősnek a megszilárdító feladat ellátására.
  • A parketta hézagainak kitöltése néha elég lehet, akár hosszabb időre is tartós beavatkozás lehet, de a leghatékonyabb technológia a parketta felszedése és újbóli lerakása.
  • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással küszöbölhetők ki.
  • Az átrakás azért is tanácsos, mert az évek során a parketta színe teljesen más árnyalatú lesz, és már nem tudunk pontosan ugyanolyat szerezni, ezért a régi parketta darabok újrahasznosítása miatt nem lesz színeltérés.
felpúposodott parketta javítása XVIII. kerület 563. utca

A parketta átrakás vázlatos ismertetése

  1. A parketta átrakásának kiinduló lépéseként felszedjük a parkettát.
  2. A parkettaragasztó maradékainak megtisztítása után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
  3. Ha megtisztítottuk az aljzatot, akkor következik a régi parketta újbóli leragasztása.
  4. A műveletsor záró eleme az ismét leragasztott burkolóelemek csiszolása és több rétegben történő pácolása.
Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, mert ennek során korábban lerakott parkett könnyen károsodik, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra. A parketta átrakása a legjobb eljárás lehet a felpúposodott parketta felújítására.
  • A jó ideje lerakott parketta ragasztása meggyengült az idő múlásával különböző okoknál fogva.

  • A parketta nagy felületen sérült meg, ebből adódóan szükségessé válhat bizonyos elemek pótlása, ilyenkor bölcs döntés lehet az elemek átrakással való megerősítése.

  • A régi parketta elemei a nap hatására teljesen kiszáradtak, és kiterjedt üreg jött létre köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.

  • A parkett alátámasztásául szolgáló párnafa odaszögezése elengedett, így már nem bizonyul elég erősnek a feladata ellátásához.

  • A parketta hézagjainak kitöltése gyakran elégséges, akár tartós megoldás lehet, azonban az igazán biztonságos technológia a parketta eltávolítása és visszarakása.

  • A parketta dilatációja eredményesen a felbontással és újbóli lerakással küszöbölhető ki.

  • Az átrakás azért is ajánlott, mert az idő előrehaladtával a parketta más árnyalatot vesz fel, és ugyanarról a gyártósorról nem jön le két egyforma sorozat, emiatt a régi parkettalécek ismételt lerakásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.


Kedvező árú parketta lerakás XVIII. kerület 563. utca területén






, valamint parketta átrakás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVIII. kerület 563. utca területén garanciával, fix parketta felújítás árral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése