2019. szeptember 24., kedd

Parketta lerakás XVIII. kerület Aba utca

Parketta lerakás XVIII. kerület Aba utca


Pénztárca kímélő parketta lerakás XVIII. kerület Aba utca, parketta felújítás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVIII. kerület Aba utca területén garanciavállalással, korrekt parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Ennek érdekében tekintettel kell lenni a következőkre:
  • a fektetés helye (pl. saját lakás)

  • a használat módja (pl. hálószoba)

A parketta szükséges kopásállósága nagy mértékben függ attól, hogy hová tervezzük fektetni. A parketta mintázata a fajtától (pl. akác, bükk), az árnyalatától, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai



A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez adunk néhány tanácsot.
  • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a fektetési forma ma már ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése inkább, de a parketta darabjainak fektetése jobbára az alábbi módokon gyakoribb.




  • Úsztatott parketta lerakás: pl. többrétegű parketta lerakása úsztatott formában szokásos. Az aljzatra filc alátétet helyezünk, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.


tölgy parketta átrakása XVIII. kerület Aba utca
A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Vizesblokkban csak arra alkalmas parkettát megengedett ragasztani.

A parketták többsége nem rakható le padlófűtés fölé, így a burkolat alatt fekvő fűtési csöveket jól kell szigetelni, ugyanis a parketta tönkre mehet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kiváló tapadást az alapozóval ellátott aljzat szavatolja. A ragasztót a betonra fogazott kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. kétkomponensű ragasztóval. Juhar parketta ragasztása oldószeres ragasztóval elterjedt.


parketta ragasztása betonra XVIII. kerület Aba utca

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan kell lerakni, az egyenes síkot zsinórozással tarthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni téglakötésben.


parketta lerakási módok XVIII. kerület Aba utca
Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. Az oldalfalhoz elérve 45 fokban le kell vágni a végeket. A fa természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 10 mm-nyi terjeszkedési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka parketta felújítás XVIII. kerület Aba utca

A hézagba faékeket kell tenni, a lerakás befejezése végeztével a rögzítő ékek eltávolíthatók, és szegőléccel borítsuk be a hézagot.
Az oldalsó parkettaelemek rés nélküli illesztése behúzóvassal szavatolható.

parketta rögzítése XVIII. kerület Aba utca


Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy lehetőleg hamar eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A száradási idő rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat a páratartalom viszonyok függvényében.


Parketta padlófűtés fölé XVIII. kerület Aba utca


Tekintve, hogy a fa elég jó szigetelő képességgel rendelkezik, ezért padlófűtésre csak 15 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Ezen kívül érdemes olyan anyagú parkettákat beépíteni, amelyek nem húzódnak össze.


Parketta fajták XVIII. kerület Aba utca



  • Egyrétegű parketta: a teljes darab egyetlen anyagból van. Ez lehet pl. hajópadló vagy csaphornyos parketta.


  • Többrétegű: többnyire 2-3 rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkettet gyakran szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek sokféle fektetési mintákat biztosítanak.


  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után mindjárt rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat túlnyomórészt felületkezelik a rögzítés után.


A parketta tisztítása XVIII. kerület Aba utca
A parketta anyaga még elkészült formájában is élő anyag, ezért érzékeny lehet a hideg-meleg változásokra vagy a páratartalom változására. A parketta portalanítása jó megoldás, viszont a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása nem tanácsos. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű tisztítószer jut, akkor haladéktalanul fel kell itatni. Csak alig vizes felmosófejjel megengedett megtisztítani a burkolatot, hogy kiküszöböljük a száradást követő méretcsökkenést.

A parketta ápolása pasztázással végrehajtható, ezzel elkerülhetjük a kiszáradását és az emiatt bekövetkező hézagosodását, ropogossá válását.

A parketta strapabírásának jót tesz, ha a forgalmazó instrukciója szerinti szereket veszi igénybe nagyjából 6 havonta vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával melegében a leghatékonyabb. Amennyiben a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a letakarás alá bekerült foltok eltüntetése megfelelő tisztítószerrel lehetséges. A diszperzitfolt ecetes vizes keverékkel 2-3 perces áztatás után megszüntethető, viszont utána tanácsos szellőztetni. Makacs pacák ellen a WU2 sampon alkalmazható, viszont a legutóbbi eszközök csak akkor alkalmazandók, ha más módon nem tudjuk orvosolni a problémát.


Miért válhat elkerülhetetlenné egy idő elteltével a parketta visszabontása és újbóli leragasztása XVIII. kerület Aba utca régiójában?

A parketta átrakása a legbiztosabb eljárás lehet a karcos parketta javítására.
  • A több éve lerakott parketta ragasztása már nem tart eléggé az idő elteltével különféle indokokból kifolyólag.
  • A parketta nagy felületen sérült meg, ezért indokolt lehet bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor okos döntés lehet a többi parkettafa átrakással való rögzítése.
  • A sok éve lerakott parketta darabjai idővel összeszáradtak, és méretes hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el esztétikusan.
  • A parkettát támasztó vakpadló elmozdult, így már nem bizonyul elég erősnek a stabilizáló funkció betöltéséhez.
  • A parketta hézagainak kitöltése sokszor elég lehet, akár több évre is kielégítő beavatkozás lehet, de a leghatékonyabb művelet a parketta felszedése és újbóli lerakása.
  • A parketta mozgásai hosszú távon megnyugtató módon a visszabontással és újbóli lerakással küszöbölhetők ki.
  • A felszedés és újbóli lerakás azért is tanácsos, mert az évek során a parketta színe ”beérik”, és soha nem fogunk tudni éppen ugyanolyat találni, így a régi parketta elemek újbóli felhasználásával színazonos lesz a burkolatunk.
régi parketta átrakása XVIII. kerület Aba utca

A parketta átrakás rövid leírása

  1. A parketta átrakásának kezdeti lépéseként felszedjük a korábbi burkolatot.
  2. A parkettaragasztó maradékainak eltávolítása után rendezni kell a léceket.
  3. Ha befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, akkor ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
  4. A munka záró eleme az ismét leragasztott parketta csiszolása és három rétegben történő lakkozása.
Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, ugyanis ennek során a parketta meg is sérülhet, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot. A parketta átrakása a legbiztosabb megoldás lehet a felpúposodott parketta javítására.
  • A régen lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különféle okokból kifolyólag.

  • A faburkolat nagy felületen sérült meg, így lehet, hogy elengedhetetlen jónéhány léc cseréje, ekkor racionális elhatározás lehet a lécek átrakással történő megerősítése.

  • A régi parketta elemei a nap hatására teljesen kiszáradtak, és túl nagy üreg jött létre köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.

  • A parkett alátámasztásául szolgáló párnafa odaerősítése kitágult, ezért nem bizonyul elég erősnek a leszorító rendeltetésének ellátásához.

  • A parketta hézagjainak tömítése nem ritkán elég lehet, akár hosszabb időre megfelelő, azonban az igazán megbízható technológia a parketta felszedése és visszarakása.

  • A parketta mozgása a leghatékonyabban a felbontással és újbóli lerakással szüntethető meg.

  • Az átrakás azért is tanácsos, mert az idő múlásával a parketta más árnyalatot vesz fel, és nehéz ugyanolyan burkolatot szerezni, ennek megfelelően a régi parketta elemek újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.


Megfizethető parketta lerakás XVIII. kerület Aba utca területén






, ezen kívül parketta átrakás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVIII. kerület Aba utca régiójában szavatolva a munka tartósságát, fix parketta felújítás árral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése