2019. szeptember 26., csütörtök

Parketta lerakás XVIII. kerület Abonyfalva utca

Parketta lerakás XVIII. kerület Abonyfalva utca


Megfizethető parketta lerakás XVIII. kerület Abonyfalva utca, parketta csiszolás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVIII. kerület Abonyfalva utca régiójában garanciával, átlátható parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakása előtt ki kell szemelni az igényekhez szabott parkettát. Emiatt figyelembe kell venni:
  • a fektetés helye (pl. iroda)

  • a felhasználás módja (pl. nappali)

A parketta előírt keménysége jelentősen függ attól, hogy hová tervezzük fektetni. A parketta esztétikai megjelenése a fafajtától, színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása



A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez nyújtunk néhány ötletet.
  • A parketta szegezése párnafára: ez a lerakási mód napjainkban ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, viszont a parketta darabjainak fektetése inkább a lentiek szerint történik.


  • A parketta leragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével sík betonra ragasztják. Az aljzatbetonnak teljesen simának kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell teríteni a fektetés előtt.




parketta javítás XVIII. kerület Abonyfalva utca
A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Vizesblokkban csak arra alkalmas parkettát lehetséges lerakni.

A legtöbb parketta nem alkalmas fűtött aljzatra, emiatt a parketta alatt futó fűtési csöveket alkalmas módon kell szigetelni, nem szakszerű parketta lerakás esetén a parketta megsérülhet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A szükséges tapadást az alapozóval ellátott beton biztosítja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. kétkomponensű ragasztóval. Bükk parketta ragasztása oldószeres ragasztóval történik.


parketta járólap illesztés XVIII. kerület Abonyfalva utca

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan érdemes lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni téglakötésben.


hagyományos parketta lerakása házilag XVIII. kerület Abonyfalva utca

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. Az oldalfalhoz elérve 45 fokban le kell vágni a végeket. A fa természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es terjeszkedési rést kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

francia halszálka parketta lerakás XVIII. kerület Abonyfalva utca

A hézagba faékeket kell helyezni, a lerakás befejezése végeztével a rögzítő ékek kivehetők, majd takaróléccel fedjük le a rést.
A fal felőli parkettaelemek rés nélküli illesztése behúzóvassal garantálható.

parketta rögzítése XVIII. kerület Abonyfalva utca


A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy a lehető leggyorsabban megszáradjon a parketta. A száradási idő rendszerint 1 nap, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyok függvényében.


Parketta padlófűtésre XVIII. kerület Abonyfalva utca


Mivel a fa elég jó szigetelő képességgel rendelkezik, így padlófűtésre kizárólag 15 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Ezen túlmenően tanácsos olyan anyagú parkettákat választani, amelyek nem húzódnak össze.


Régi parketta típusok XVIII. kerület Abonyfalva utca



  • Egyrétegű parketta: az egész darab egyetlen anyagból van. Ez lehet pl. hajópadló vagy mozaik parketta.


  • Többrétegű: többnyire két vagy három rétegből rakják össze. A háromrétegű parkettet számos esetben szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek sokféle fektetési mintákat biztosítanak.


  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után rögtön igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a ragasztás után.


A parketta rendben tartása XVIII. kerület Abonyfalva utca
A parketta fája még elkészült formájában is élő anyag, és érzékeny lehet a hőmérséklet vagy a páratartalom fluktuációjára. A parketta porszívózása kiváló ötlet, de a bő vizes felmosása nem ajánlott. Ha a parkettára mégis túl sok víz kerül, akkor azonnal fel kell törölni. Csak kis mértékben vizes felmosófejjel szabad megtisztítani a burkolatot, hogy meggátoljuk a száradást követő összemenést.

A parketta ápolása olajozással végrehajtható, ilyen módon kiküszöbölhetjük a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező méretváltozását, recsegőssé válását.

A parketta strapabírásának jót tesz, ha a forgalmazó adatlapja szerinti szereket alkalmazza hozzávetőlegesen félévente vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal frissiben a legokosabb megoldás. Amennyiben a lefóliázás nem volt tökéletes, a letakarás alá becsöppent flekkek törlése a célra kialakított padlófényezővel megoldható. A diszperzitfolt ecetes vizes eleggyel pár perces áztatás után feloldható, viszont utána tanácsos szellőztetni. Makacs foltok ellen a penge lehet az ellenszer, azonban a legutóbbi eszközök csak akkor alkalmazandók, ha más módon nem tudjuk orvosolni a problémát.


Miért szükséges idővel a parketta felszedése és visszaragasztása XVIII. kerület Abonyfalva utca övezetében?

A parketta átrakása a leghatékonyabb megoldás lehet a felpúposodott parketta újjá varázsolása érdekében.
  • A régen lerakott parketta ragasztása elvesztette funkcióját az idő múlásával a lakásban kialakuló páraképződés miatt.
  • A parketta kiterjedt felületen kopott el, ezért szükségessé válhat bizonyos elemek cseréje, ilyenkor okos ötlet lehet a többi parkettafa átrakással kivitelezett megerősítése.
  • Az öreg parketta elemei hosszabb idő múltán kiszáradtak, és hatalmas hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető nyomtalanul.
  • A parkettát rögzítő vakpadló mozog, ily módon már nem megfelelő a stabilizáló feladat ellátására.
  • A parketta hézagainak kitöltése időnként elegendő lehet, akár több évre is tartós beavatkozás lehet, de a bombabiztos megoldás a parketta átrakása.
  • A parketta mozgásai hosszú távon megnyugtató módon a felbontással és visszarakással orvosolhatók.
  • Az átrakás azért is tanácsos, mert az évek során a parketta színe változik, és soha nem tudunk pontosan ugyanolyat találni, így a megöregedett parketta elemek újbóli felhasználásával árnyalatnyi eltérések sem lesznek.
régi parketta átrakása XVIII. kerület Abonyfalva utca

A parketta átrakás gyors ismertetése

  1. A parketta átrakásának első tevékenységeképpen felszedjük a korábbi burkolatot.
  2. A parkettaragasztó maradékainak eltávolítása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
  3. Miután befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, akkor következik a régi parketta visszaragasztása.
  4. A tevékenység záró eleme az újonnan leragasztott burkolóelemek megcsiszolása és több rétegben való lakkozása.
Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, ugyanis átrakás közben a parketta könnyen károsodik, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra. A parketta átrakása a leghatékonyabb műveletsor lehet a régi parketta javítására.
  • A régen lerakott parketta ragasztása meggyengült az idő múlásával különféle okoknál fogva.

  • A parketta nagy felületen károsodott, így elkerülhetetlen lehet jónéhány léc cseréje, ekkor ésszerű elhatározás lehet a lécek átrakással való megszilárdítása.

  • A jó régen lefektetett darabok idővel teljesen kiszáradtak, és jókora hézag formálódott köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.

  • A burkolatot stabilizáló rögzítőléc odaszögezése meglazult, így már nem bizonyul elég erősnek a leszorító rendeltetésének ellátásához.

  • A parketta hézagjainak kiöntése sokszor kielégítő, akár időtálló eljárás, viszont az igazán biztos technológia a parketta felbontása és ismételt lerakása.

  • A parketta mozgása célravezetően a felszedéssel és visszarakással küszöbölhető ki.

  • Az átrakás azért is javallott, mert az idő előrehaladtával a parketta más árnyalatot vesz fel, és ugyanarról a gyártósorról nem jön le két egyforma sorozat, ennek megfelelően a régi parketta elemek újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.


Olcsó parketta lerakás XVIII. kerület Abonyfalva utca területén






, valamint parketta átrakás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVIII. kerület Abonyfalva utca környékén garanciavállalással, fix parketta felújítás árral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése