2019. szeptember 22., vasárnap

Parketta lerakás XVIII. kerület Abaújvár utca

Parketta lerakás XVIII. kerület Abaújvár utca


Olcsó parketta lerakás XVIII. kerület Abaújvár utca, parketta átrakás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVIII. kerület Abaújvár utca környékén garanciavállalással, fix parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni az igényekhez szabott parkettát. Ennek érdekében figyelembe kell venni:
  • a felhasználás helye (pl. étterem)

  • a felhasználás módja (pl. hálószoba)

A parketta kötelező kopásállósága jelentősen függ attól, hogy hová tervezzük fektetni. A parketta esztétikai megjelenése a fajtától (pl. akác, bükk), az árnyalatától, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai



A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez nyújtunk néhány ötletet.


  • A parketta leragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével egyenes aljzatra ragasztják. A betonnak teljesen egyenesnek kell lennie, szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a ragasztás előtt.


  • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta lerakása úsztatott formában történik. Az aljzatbetonra hab alátét kerül, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztva.


parketta lerakás-átrakás XVIII. kerület Abaújvár utca
A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Fürdőszobában csak arra készült parkettát megengedett ragasztani.

A parketták többsége nem alkalmas fűtött aljzatra, így a parketta alatt futó fűtési csöveket kielégítő módon kell szigetelni, tudniillik a parketta megsérülhet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A megfelelő adhéziót a portalanított aljzat biztosítja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. oldószeres ragasztóval. Juhar parketta rögzítése poliuretán ragasztóval szokásos.


parketta ragasztása betonra XVIII. kerület Abaújvár utca

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan kell lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani fél elemmel eltolva.


parketta lerakási minták XVIII. kerület Abaújvár utca
Halszálka parketta lerakás
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík között 10 mm-nyi terjeszkedési rést kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka parketta felújítás XVIII. kerület Abaújvár utca

A résbe faékeket kell helyezni, a parkettta lerakás végeztével a rögzítő ékek eltávolíthatók, ezután szegőléccel takarjuk le a hézagot.
Az oldalsó parkettaelemek rés nélküli illesztése behúzóvassal valósítható meg.

parketta dilatációs hézag



A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy mihamarabb megszáradjon a parketta. A száradási idő általában 1 nap, ez az időtartam változhat a helyi viszonyok függvényében.


Parketta padlófűtéshez XVIII. kerület Abaújvár utca


Amiatt, hogy a fa nagyon jól szigetel, ezért padlófűtésre csak 14 mm-nél vékonyabb parkettát ajánlunk. Ezen túlmenően érdemes olyan anyagú parkettákat alkalmazni, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.


Régi parketta típusok XVIII. kerület Abaújvár utca



  • Egyrétegű parketta: a teljes parketta egy tömbből áll. Konkrétan lehet pl. lamella parketta vagy intarzia parketta.


  • Többrétegű: többnyire 2-3 rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkettet sokszor szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek változatos fektetési mintákat kínálnak.


  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után azonnal rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a lerakás után.


A parketta rendben tartása XVIII. kerület Abaújvár utca
A parketta fája már legyártott állapotában is élő anyag, emiatt kényes lehet a hőmérséklet vagy a nedvesség változására. A parketta portalanítása kitűnő, viszont a bő vizes felmosása nem tanácsos. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű víz kerül, akkor haladéktalanul el kell távolítani. Pusztán alig nedves felmosófejjel lehetséges megtisztítani a parkettát, hogy kiküszöböljük a kiszáradás utáni zsugorodást.

A parketta ápolása pasztázással elvégezhető, így elkerülhetjük a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező hézagosodását, pattogóssá válását.

A parketta élettartamának jót tesz, ha a gyártó utasításai szerinti szereket veti be durván 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves kendővel frissiben a legokosabb megoldás. Feltételezve, hogy a lefóliázás nem volt tökéletes, a fólia alá bekerült pecsétnyomok eltávolítása testreszabott padlófényezővel elképzelhető. A mészfolt ecetes vizes eleggyel pár perces áztatás után eltüntethető, de ezután tanácsos szellőztetni. Nehezen eltüntethető foltok ellen a WU2 sampon lehet az ellenszer, azonban ezek csak akkor alkalmazandók, ha más módon nem tudjuk orvosolni a problémát.


Miért szükséges hosszú idő múltán a parketta felszedése és visszaragasztása XVIII. kerület Abaújvár utca területén?

A parketta átrakása a legbiztosabb eljárás lehet a régi parketta újjá varázsolása érdekében.
  • A régen lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különböző okok miatt.
  • A parketta nagy felületen sérült meg, így szükségessé válhat néhány parkettadarab kicserélése, ilyenkor bölcs megoldás lehet a többi parkettafa átrakással való rögzítése.
  • Az öreg parketta darabjai hosszabb idő múltán erősen megkoptak, és hatalmas hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el szépen.
  • A parkettát rögzítő párnafa elmozdult, ezért már nem bizonyul elég erősnek a stabilizáló funkció ellátására.
  • A parketta hézagainak kitöltése időnként elegendő lehet, akár hosszabb időre is megfelelő megoldás lehet, de a legcélravezetőbb megoldás a parketta felszedése és újbóli lerakása.
  • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással szüntethetők meg.
  • A felszedés és újbóli lerakás azért is ideális, mert az évek során a parketta színe teljesen más árnyalatú lesz, és soha nem tudunk pontosan ugyanolyat szerezni, így a megöregedett parketta elemek újrahasznosítása miatt árnyalatnyi eltérések sem lesznek.
felpúposodott parketta javítása XVIII. kerület Abaújvár utca

A parketta átrakás rövid bemutatása

  1. A parketta átrakásának kezdeti műveleteként felbontjuk a korábbi burkolatot.
  2. A parkettaragasztó maradványainak megtisztítása után rendezni kell a léceket.
  3. Amennyiben megtisztítottuk az aljzatot, ezután következik a régi parketta újbóli leragasztása.
  4. A műveletsor befejező eleme az újonnan leragasztott parketta csiszolása és több rétegben történő lakkozása.
Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, mert átrakás közben korábban lerakott parkett meg is sérülhet, az átrakáshoz szakértelem kell. A parketta átrakása a legbiztosabb eljárás lehet a régi parketta felújítására.
  • A régen lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különböző okok miatt.

  • A faburkolat nagy kiterjedésben sérült meg, emiatt szükségessé válhat több darab pótlása, ilyen esetben ésszerű elhatározás lehet az elemek átrakással végrehajtott megerősítése.

  • A korábban lerakott lécek idővel összeszáradtak, és jókora üreg jött létre köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.

  • A parkettát rögzítő rögzítőléc leszorítása nem tudja ellátni a feladatát, így már már túl gyenge a leszorító rendeltetésének teljesítéséhez.

  • A parketta üregeinek tömítése időnként elégséges, akár tartós megoldás lehet, azonban a valóban biztos technológia a parketta felbontása és ismételt lerakása.

  • A parketta dilatációja eredményesen a felszedéssel és újbóli lerakással szüntethető meg.

  • Az átrakás azért is ajánlott, mert ahogy öregszik, a parketta színe változik, és ugyanarról a gyártósorról nem jön le két egyforma sorozat, ennek köszönhetően a régi parketta elemek ismételt lerakásával nem lesz színeltérés.


Pénztárca kímélő parketta lerakás XVIII. kerület Abaújvár utca övezetében






, ezen kívül parketta felújítás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVIII. kerület Abaújvár utca régiójában szavatolva a munka tartósságát, korrekt parketta átrakás árakkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése