2019. szeptember 29., vasárnap

Parketta lerakás XVIII. kerület Abrudbánya utca

Parketta lerakás XVIII. kerület Abrudbánya utca


Olcsó parketta lerakás XVIII. kerület Abrudbánya utca, parketta átrakás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVIII. kerület Abrudbánya utca környékén szavatolva a munka tartósságát, átlátható parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakása előtt ki kell választani az ideális parkettát. Ennek megfelelően számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:
  • a fektetés helye (pl. saját lakás)

  • a használat módja (pl. nappali)

A parketta előírt kopásállósága nagyban függ attól, hogy melyik helyiségbe kívánjuk lerakni. A parketta esztétikai megjelenése a fafajtától, színétől, felületkezelésétől függ.

A parketta lerakása



A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez adunk néhány tippet.
  • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a lerakási forma manapság nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése inkább, de a parketta elemek lerakása inkább a következő folyamatot követve történik.


  • A parketta ragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével egyenes aljzatra ragasztják. Az aljzatbetonnak tökéletesen simának kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell teríteni a ragasztás előtt.


  • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott formában szokásos. Az aljzatra filc alátétet helyezünk, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.


tölgy parketta átrakása XVIII. kerület Abrudbánya utca
A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Fürdőszobában csak arra készült parkettát lehetséges ragasztani.

A parketták többsége nem rakható le padlófűtés fölé, ezért a padló alatt futó fűtési csöveket alkalmas módon kell szigetelni, tudniillik a parketta károsodhat.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A szükséges adhéziót a portalanított aljzat szavatolja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. oldószeres ragasztóval. Svédpadló rögzítése oldószeres ragasztóval történik.


sima parketta lerakási minta XVIII. kerület Abrudbánya utca

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát az oldalfallal párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes síkot zsinórozással tarthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni téglakötésben.


hagyományos parketta lerakása házilag XVIII. kerület Abrudbánya utca

Halszálka parketta lerakás
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. Az oldalfalhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es beépítési rést kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

francia halszálka parketta lerakás XVIII. kerület Abrudbánya utca

A hézagba faékeket kell rakni, a parkettta lerakás végeztével a rögzítő ékek kivehetők, majd takaróléccel takarjuk le a hézagot.
A fal felőli parkettaelemek hézagmentes egymáshoz igazítása behúzóvassal szavatolható.

parketta dilatációs hézag



A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy lehetőleg hamar megkössön a ragasztó. A száradási idő rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyok függvényében.


Parketta padlófűtéshez XVIII. kerület Abrudbánya utca


Tekintve, hogy a fa nagyon jól szigetel, ezért padlófűtés fölé csupán 15 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Emellett érdemes olyan anyagú parkettákat leragasztani, amelyek nem húzódnak össze.


Régi parketta típusok XVIII. kerület Abrudbánya utca



  • Egyrétegű parketta: az egész darab egyetlen anyagból van. Ez lehet pl. lamella parketta vagy csaphornyos parketta.


  • Többrétegű: rendszerint két vagy három rétegből ragasztották össze. A 3 rétegű parkettát gyakran szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek többféle lerakási mintákat biztosítanak.


  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után rögtön rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a rögzítés után.


A parketta takarítása XVIII. kerület Abrudbánya utca
A parketta fája ugyanis elkészült formájában is élő anyag, ennélfogva érzékeny lehet a hideg-meleg változásokra vagy a nedvesség fluktuációjára. A parketta portalanítása jó megoldás, viszont a bőséges vízzel való felmosása kerülendő. Amennyiben a parkettára mégis túl sok víz kerül, akkor rögtön el kell tüntetni onnan. Csak alig vizes felmosóronggyal megengedett feltakarítani a burkolatot, hogy elkerüljük a száradást követő összemenést.

A parketta karbantartása pasztázással kivitelezhető, ennek köszönhetően megelőzhetjük a kiszáradását és az ebből adódó méretváltozását, pattogóssá válását.

A parketta élettartamának jótékony hatású, ha a gyártó instrukciója szerinti szereket veti be nagyjából 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával közvetlenül a munka befejezése után a leghatékonyabb. Ha a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a letakarás alá bejutott flekkek eltüntetése arra alkalmas vegyszerrel végrehajtható. A mészfolt ecetes vizes keverékkel nagyon rövid idejű áztatás után eltüntethető, de ezután érdemes szellőztetni. Makacs pettyek ellen a penge alkalmazható, viszont utóbbiak csak a legvégső esetben javasoltak.


Miért szükséges hosszú idő múltán a parketta felszedése és visszaragasztása XVIII. kerület Abrudbánya utca vonzáskörzetében?

A parketta átrakása a leghatékonyabb eljárás lehet a karcos parketta javítására.
  • A sok évvel ezelőtt lefektetett parketta ragasztása elengedett az idő múlásával pl. nedvesedésnek köszönhetően.
  • A parketta hatalmas területen sérült meg, ezért indokolt lehet néhány parkettadarab kicserélése, ilyenkor okos ötlet lehet a többi parkettaelem átrakással végzett stabilizálása.
  • A sok éve lerakott parketta darabjai hosszabb idő múltán felpúposodtak, és méretes hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető nyomtalanul.
  • A parkettát stabilizáló vakpadló rögzítése meglazult, így már nem bizonyul elég erősnek a rögzítő feladat ellátására.
  • A parketta hézagainak kitöltése sok esetben elég lehet, akár hosszabb időre is tartós megoldás lehet, de a bombabiztos megoldás a parketta felszedése és újbóli lerakása.
  • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással szüntethetők meg.
  • Az átrakás azért is ideális, mert idővel a parketta színe ”beérik”, és már nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat szerezni, így a régi parketta elemek újbóli felhasználásával azonos színű lesz a teljes felület.
öreg parketta átrakása XVIII. kerület Abrudbánya utca

A parketta átrakás gyors ismertetése

  1. A parketta átrakásának kezdeti tevékenységeképpen felbontjuk a korábbi burkolatot.
  2. A parkettaragasztó feleslegeinek felszedése után rendezni kell a léceket.
  3. Miután megtisztítottuk az aljzatot, ezután ezt követi a régi parketta újbóli leragasztása.
  4. A műveletsor záró lépése az ismét leragasztott burkolóelemek felcsiszolása és több rétegben történő lakkozása.
Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, ugyanis átrakás közben a parketta tönkremehet, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot. A parketta átrakása a legpraktikusabb műveletsor lehet a régi parketta javítására.
  • A jó ideje lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különböző okoknál fogva.

  • A parketta nagy kiterjedésben sérült meg, ezért elkerülhetetlen lehet jónéhány léc pótlása, ilyen esetben racionális választás lehet a többi parkettaelem átrakással történő megerősítése.

  • A korábban lerakott lécek a nap hatására összeszáradtak, és óriási rés alakult ki köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.

  • A burkolatot stabilizáló párnafa leszorítása meglazult, így már nem bizonyul elég erősnek a leszorító rendeltetésének ellátásához.

  • A parketta üregeinek kitöltése sok esetben elegendőnek bizonyulhat, akár időtálló eljárás, viszont az igazán biztonságos technológia a parketta eltávolítása és visszarakása.

  • A parketta mozgása eredményesen a felszedéssel és ismételt lefektetéssel oldható meg.

  • Az átrakás azért is tanácsos, mert az idő múlásával a parketta színe változik, és soha nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat szerezni, de a régi parketta elemek ismételt lerakásával nem lesz színeltérés.


Kedvező árú parketta lerakás XVIII. kerület Abrudbánya utca területén






, ezen kívül parketta átrakás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVIII. kerület Abrudbánya utca régiójában jótállással az elvégzett munkára, korrekt parketta felújítás árral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése