2019. október 1., kedd

Parketta lerakás XVIII. kerület Áchim András utca

Parketta lerakás XVIII. kerület Áchim András utca


Pénztárca kímélő parketta lerakás XVIII. kerület Áchim András utca, parketta felújítás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVIII. kerület Áchim András utca környékén jótállással az elvégzett munkára, átlátható parketta felújítás árral.
A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni a megfelelő típusú parkettát. Ennek érdekében szem előtt kell tartani az alábbiakat:
  • a felhasználás helye (pl. iroda)

  • a használat módja (pl. nappali)

A parketta kötelező keménysége nagy mértékben múlik azon, hogy hová szeretnénk fektetni. A parketta mintázata a fafajtától, az árnyalatától, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása



A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez nyújtunk egy-két tanácsot.
  • A parketta szögelése párnafára: ez a lerakási mód napjainkban nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése talán, azonban a parketta darabjainak fektetése jobbára a lentiek szerint zajlik.


  • A parketta ragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével egyenes betonra ragasztják. Az aljzatnak teljesen laposnak kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell teríteni a ragasztás előtt.


  • Úsztatott parketta lerakás: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott módon történik. A betonra filc alátétet helyezünk, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.


parketta javítás XVIII. kerület Áchim András utca
A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Vizesblokkban csak speciális parkettát lehetséges lerakni.

A legtöbb parketta nem fektethető fűtött aljzatra, emiatt a padló alatt vezetett fűtési csöveket megfelelően kell szigetelni, különben a parketta tönkre mehet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A jó parketta tapadást az alapozóval ellátott beton biztosítja. A ragasztót a betonra fogazott kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra történhet pl. kétkomponensű ragasztóval. Bükk parketta ragasztása oldószeres ragasztóval elterjedt.


parketta leragasztása XVIII. kerület Áchim András utca

Parketta lerakási minták



Hagyományos parketta lerakás
A futómintát az oldalfallal párhuzamosan érdemes lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani fél elemmel eltolva.


hagyományos parketta lerakása házilag XVIII. kerület Áchim András utca

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. Az oldalfalhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík közé 1 cm-es beépítési rést kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

francia halszálka parketta lerakás XVIII. kerület Áchim András utca

A résbe faékeket kell helyezni, a lerakás befejezése végeztével a faékek kivehetők, ezután takaróléccel takarjuk le a rést.
A fal felőli parkettaelemek tökéletes illesztése behúzóvassal érhető el.

régi parketta felszedése XVIII. kerület Áchim András utca


A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy mihamarabb eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A száradási idő rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyoktól függően.


Parketta padlófűtés fölé XVIII. kerület Áchim András utca


Amiatt, hogy a fa jó hőszigetelő, ezért padlófűtésre kizárólag 15 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Ezen túlmenően javasolt olyan fajtákat alkalmazni, amelyek nem húzódnak össze.


Régi parketta típusok XVIII. kerület Áchim András utca



  • Egyrétegű parketta: a teljes elem egy tömbből áll. Ez lehet pl. lamella parketta vagy intarzia parketta.


  • Többrétegű: rendszerint két vagy három rétegből tevődik össze. A 3 rétegű parkettet sokan szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek többféle lerakási mintákat kínálnak.


  • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után rögtön rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a ragasztás után.


A parketta tisztítása festés után XVIII. kerület Áchim András utca
A parketta anyaga ugyanis legyártott formájában is élő anyag, emiatt kényes lehet a hőingadozásokra vagy a nedvesség fluktuációjára. A parketta porszívózása jó megoldás, azonban a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása nem tanácsos. Amennyiben a parkettára mégis nagy mennyiségű tisztítószer kerül, akkor azonnal el kell távolítani. Pusztán alig nedves moppal megengedett megtisztítani a parkettát, hogy megakadályozzuk a kiszáradás utáni összemenést.

A parketta ápolása olajozással kivitelezhető, ezzel kiküszöbölhetjük a kiszáradását és az ebből adódó hézagosodását, pattogóssá válását.

A parketta tartósságának jót tesz, ha a gyártó adatlapja szerinti szereket használja hozzávetőlegesen félévente vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal frissiben a legokosabb megoldás. Ha a lefóliázás hiányos, a letakarás mögé becsöppent flekkek eltávolítása megfelelő vegyszerrel lehetséges. A mészfolt ecetes vizes keverékkel 2-3 perces áztatás után feloldható, azonban ezt követően tanácsos szellőztetni. Makacs pacák ellen a penge jelenthet megoldást, de ezek csak akkor alkalmazandók, ha más módon nem tudjuk orvosolni a problémát.


Miért válhat elkerülhetetlenné egy idő elteltével a parketta felszedése és visszaragasztása XVIII. kerület Áchim András utca vonzáskörzetében?

A parketta átrakása a leghatékonyabb technológia lehet a kopott parketta újjá varázsolása érdekében.
  • A több éve leragasztott parketta ragasztása meglazult az idő múlásával a lakásban kialakuló páraképződés miatt.
  • A parketta nagy felületen púposodott fel, ezért szükségessé válhat néhány parkettadarab kicserélése, ilyenkor bölcs megoldás lehet a többi parkettafa átrakással való megszilárdítása.
  • Az öreg parketta darabjai hosszabb idő múltán felpúposodtak, és túl nagy hézag jött létre köztük, ami nem tüntethető el nyomtalanul.
  • A parkettát rögzítő párnafa elmozdult, ily módon már nem megfelelő a megszilárdító feladat ellátására.
  • A parketta hézagainak kitöltése néha elég lehet, akár hosszabb időre is tartós megoldás lehet, de a legcélravezetőbb technológia a parketta felszedése és újbóli lerakása.
  • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással orvosolhatók.
  • Az átrakás azért is ideális, mert sok idő elteltével a parketta színe teljesen más árnyalatú lesz, és már nem tudunk éppen ugyanolyat szerezni, ezért a megöregedett parketta darabok újrahasznosítása miatt színazonos lesz a burkolatunk.
tölgy parketta átrakása XVIII. kerület Áchim András utca

A parketta átrakás vázlatos ismertetése

  1. A parketta átrakásának kezdeti lépéseként felbontjuk a parkettát.
  2. A parkettaragasztó maradványainak felszedése után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
  3. Amennyiben megtisztítottuk az aljzatot, akkor következik a régi parketta újbóli leragasztása.
  4. A munka befejező eleme az ismét leragasztott parketta felcsiszolása és három rétegben való pácolása.
Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, ugyanis ennek során a parketta meg is sérülhet, az átrakáshoz szakértelem kell. A parketta átrakása a leghatékonyabb eljárás lehet a karcos parketta javítására.
  • A régen lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különböző okoknál fogva.

  • A parketta felszínének jelentős része károsodott, emiatt szükségessé válhat bizonyos elemek pótlása, ilyenkor bölcs elhatározás lehet a többi parkettaelem átrakással történő megszilárdítása.

  • A régi parketta elemei a nap hatására összeszáradtak, és kiterjedt nyílás alakult ki köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.

  • A burkolatot stabilizáló rögzítőléc rögzítése nem tudja ellátni a feladatát, így már már túl gyenge a rögzítő funkció betöltéséhez.

  • A parketta réseinek kitöltése sok esetben elegendőnek bizonyulhat, akár időtálló eljárás, de a ténylegesen garantált technológia a parketta eltávolítása és ismételt lerakása.

  • A parketta dilatációja hatásos módon a eltávolítással és újbóli lerakással küszöbölhető ki.

  • Az átrakás azért is javasolt, mert idővel a parketta más árnyalatot vesz fel, és nehéz ugyanolyan burkolatot szerezni, emiatt a régi parketta elemek újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.


Olcsó parketta lerakás XVIII. kerület Áchim András utca környékén






, ezen kívül parketta felújítás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVIII. kerület Áchim András utca régiójában szavatolva a munka tartósságát, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése